Op de vraag over het metselverband van de vorige aflevering reageerde de heer van de Kolk. Bovenin Vlaamsverband en onderin Kruisverband. Helemaal goed, hij dacht overigens dat ik op dit gebied echt onzeker ben geworden. De foto was zo klein afgedrukt dat de heer van der Kolk met een loep het metselverband niet kon ontleden. Hij heeft ter plaatse zijn conclusies moeten trekken, ja onze rubriek zorgt nog voor extra beweging ook.
De muur van deze aflevering, gemaakt door bouwbedrijf Neuteboom, staat aan de Wegacker op plan de Waterackers in Heemskerk. Dit plan is vormgegeven door architectenbureau Alberts & Van Huut. Bij het bureau vormt de mens het uitgangspunt en is het betere welbevinden van deze mens, door het optimaal laten samenvloeien van landschap, stedenbouw, architectuur en interieur het doel. De bewoners van deze wijk kunnen zeggen of dit klopt. Om invulling aan deze filosofie te geven komt men met niet alledaagse vormen in de gebouwen. Dat geeft ons weer stof om tot een stukje te komen. Want zeker op het gebied van de stenen heeft men heel wat maatwerk moeten maken. Natuurlijk de rechte gevelvlakken van deze rood bruine strengpersstenen zijn eenvoudig te produceren. Het venijn zit hem in de schuine lijnen van deze huizen. Deze stenen worden speciaal gemaakt en gezaagd. Ik zal proberen dit uit te leggen. Men maak een steen die 2x zo dik is. Hij is dus 21x10x10 cm. Deze stenen worden gezaagd met 2 zaagbladen welke 5cm uit elkaar staan. Vanaf de kop zaagt men onder de schuinte die nodig is een strook van 5cm breed. Door de gezaagde steen vlak neer te leggen is de schone kant scheef geworden. Lastig te volgen dit verhaal? Laten we het met een voorbeeld toelichten. Men neme 2 pakjes boter, margarine of in dit geval Zeeuwsmeisje, “geen cent teveel hoor” (foto1). Verwijder het papier en plak de boter op elkaar (foto2). Laten we zeggen creatief met boter. Snij nu een schuine parallelle baan van 5 cm (foto3). Let wel, niet zo schuin snijden dat het uiteinde van het mes aan de bovenkant de boter verlaat. Verwijder het snijafval van boven en onder en we zijn bijna bij het eind resultaat (foto4). Leg de boter vlak neer en dan hebben we in één keer een “steen” met schuine koppen (foto5).
Ja dat had u niet gedacht, er komt nog heel wat kijken om een schuine kant aan de schoorsteen op deze foto te maken. Ik hoor u al denken, wat een gedoe allemaal. Slijp gewoon een schuine kant aan de kop van de steen. Dit is een idee, laat dit maar bij een idee. Men krijgt dan een hele gladde kant aan de kop zonder bezanding en dat is niet mooi.
Ander leuk detail aan deze gevel is het ronde raampje. Onder aan het ronde raampje zou men in veel gevallen een lekdorpel maken welke voor de afvoer van het water zou zorgen. In dit geval heeft men dat niet hoeven doen, kijk maar naar het afdakje boven het raam, deze heeft de taak overgenomen. De invloed van de voeg is ook goed te zien op de foto. Links onderin zie je hoe de steen er uitziet met een donkere voeg ten opzichte van een witte voeg in de rest van de muur. Echt, het zijn dezelfde stenen. Zo is er nog heel wat te vertellen over in deze wildverband gemetselde steen, op zich ook alweer niet alledaags toepassing bij een strengpers steen, want deze maatvaste steen is goed te gebruiken bij allerlei soorten metselverband. Er is hier voor dit verband gekozen omdat de schuine lijnen in de bouw, en dus de vormstenen, het lastig maken om een ander verband toe te passen. Maar niet alles is lastig, bij mij verloopt alles gladjes, ik ga mijn handen maar wassen….. oh eeeuhh boter resten.
Foto: Martijn Oerlemans
Cijfer uitstraling 8
|